Ik werk met gesprekken en oefeningen, in de spreekkamer of al wandelend. Momenteel vinden de sessies op maandag plaats. Op andere dagen bestaat de mogelijkheid om een sessie plaats te laten vinden aan het begin van de avond. Hoe het traject eruit gaat zien, stemmen we af tijdens een kennismaking in de praktijkruimte aan de Elandstraat, te Den Haag. Dan stellen we onder andere jouw hulpvraag of leerdoel vast en wat nodig is om daaraan te werken. Ik adviseer je daarin.

De gesprekstechnieken en oefeningen komen uit verschillende stromingen binnen de psychologie en coaching, waarin ik als geregistreerd GZ-psycholoog ben geschoold. Op basis van mijn kennis en praktijkervaring gaat mijn voorkeur uit naar Voice-Dialogue, Oplossingsgerichte Therapie en Mindfulness. Maar als 'allroundpsycholoog' bied ik ook andere specifieke technieken zoals EMDR (een traumabehandeling) aan.


VOICE-DIALOGUE

Voice-Dialogue valt onder Psychodrama en werkt vanuit de theorie dat wij als mens verschillende kanten in ons hebben, verschillende 'ikken'. Stel je hebt een feestje van een aardige collega, maar je bent moe en hebt morgen een drukke dag. Jouw 'collegiale kant' zal jou bewegen om toch naar het feestje te gaan. Je 'zelfzorgende kant' zal je echter vertellen thuis te blijven. Jouw Hier 'verantwoordelijke kant' doet er nog een schepje bovenop door je te laten weten dat je morgen een drukke dag hebt en rust belangrijk is. Tot slot neigt je 'gezellige kant' je over te halen wél te gaan, want je houdt wel van een feestje. Je voelt de 'keuzeklem' vast al hangen. Je maakt vaak een keuze, bepaald door de 'dominante kant'', maar dat blijkt niet altijd het beste voor jezelf, je welzijn of je levensgeluk. 

De oefeningen binnen Voice-Dialogue zijn bedoeld om in te zoemen op die interne dialoog/strijd. We brengen jou kanten in kaart en gaan er middels speelse oefeningen mee aan de slag. Het is een sterk middel omdat we er enerzijds over in gesprek zijn, en anderzijds er mee aan de slag gaan. Dit heeft meer effect. 

Voice-Dialogue kan toegepast worden om bijvoorbeeld een dilemma uit te werken of om een lastige situatie uit te spelen. Het helpt je beter om te gaan met lastige (keuze)situaties op een manier waar je tevreden over kunt zijn.


OPLOSSINGSGERICHT WERKEN: FOCUS OP WAT LUKT

Oplossingsgericht werken, ofwel Problem Solving Therapy, gaat er vanuit dat je zelf eigenlijk wel weet wat je anders zou willen en wat daarvoor nodig is. Maar je vindt het vooral lastig uitvoeren volhouden. Dit uitgangspunt straalt veel vertrouwen uit naar jou als cliënt; je kunt het! Ik help jou, middels bepaalde vraagstellingen, je aandacht te richten op wat jij wilt bereiken. We inventariseren wat jou daarvan al wel lukt en wat er voor nodig is om het verder uit te breiden of vol te houden. Oplossingsgericht werken leert je niet te veel te tobben over alles wat niet lukt. Het leert je te focussen op wat al wel lukt (hoe klein ook). Alles wat je aandacht geeft, wordt groter, dat is de onderliggende gedachte. Daarnaast geloof ik dat wij meer kunnen dan we denken en dat het belangrijk is om het vertrouwen in jezelf te versterken, waar ik je graag bij help.


MINDFULNESS

Mindfulness is populairder dan ooit. De meeste mensen hopen middels Mindfulness een leeg hoofd of lichamelijke ontspanning te krijgen. Wat velen niet weten is dat Mindfulness meer biedt dan ontspanning en rust. De therapie helpt ook bij het veranderen van automatische patronen, het helpt bij het creëren van meer regie, keuzevrijheid, zelfbewustzijn en het krijgen van meer focus in wat je doet. Want veel van wat je doet, doe je op de manier zoals je het gewend bent. Daar is helemaal niets mis mee, het scheelt namelijk een hoop energie. Maar deze 'automatische piloot' zorgt er soms ook voor dat je dingen blijft doen op een manier die eigenlijk helemaal niet gezond voor jezelf zijn, of waar je niet gelukkig van wordt. Zoals te veel overwerken, te vaak klaar staan voor anderen en te veel perfectie in je werk aan de dag leggen. Allemaal gewoontes die waardering verdienen, maar die ook ten koste gaan van jouzelf. Mindfulness helpt je zicht krijgen op je automatische processen, geeft tools om deze gewoontes te veranderen, zoals leren 'nee' zeggen, fouten durven maken. Dit proces gaat samen met het ontwikkelen van een milde houding richting jezelf en je leefomgeving. Verder leer je omgaan met lastige, pijnlijke of irritante zaken in je leven.

Mindfulness heeft voor veel mensen een zweverig voorkomen. Ook ik was sceptisch voordat ik acht jaar geleden begon aan een opleiding aan het Centrum voor Mindfulness te Den haag, onder begeleiding van Hende Bauer. Opleiding, korte stilte-retraites en oefening hebben me ondertussen erg enthousiast gemaakt. Het is juist een nuchtere methode, gestoeld op wetenschappelijk onderzoek. Ik heb een heldere en frisse stijl ontwikkeld, waar ik je graag kennis mee laat maken. 

Ik zet Mindfulness in binnen de individuele sessies, en organiseer regelmatig Mindfulnessbijeenkomsten voor mensen die graag een keer een groepsbijeenkomst bij willen wonen. Houd voor de data deze site in de gaten.